22.10.2020 на запрошення Професійна асоціація корпоративного управління – ПАКУ в межах програми “Корпоративний секретар” перший віце-президент Гільдії Iryna Pavlova прочитала дві лекції щодо зовнішнього та внутрішнього аудиту відповідно.

Ірина Миколаївна наголосила на тому, що внутрішній аудит є принципово відмінним від зовнішнього.

В частині зовнішнього аудиту, зокрема, було зроблено наголос на меті проведення зовнішнього аудиту, як способу отримати незалежне професійне підтвердження достовірності фінансової звітності підприємства.

Також в ході лекції Ірина Миколаївна зазначила про актуальну проблему отримання підприємствами позитивних висновків за результатами проведення зовнішнього аудиту, за умови, що такі підприємства, попри пряму норму Закону, так і не перейшли на міжнародні стандарти фінансової звітності. Слід нагадати, що порушення правил ведення бухгалтерського обліку унеможливлює позитивний висновок зовнішнього аудиту.

Лектор висвітлила і проблему так званої «трансформації фінансової звітності», похідних ризиків, які, з точки зору внутрішнього аудитора та наглядової ради підприємства, така послуга несе для сталого розвитку підприємства та захисту активів.

В частині внутрішнього аудиту, Ірина Миколаївна наголосила на принципових аспектах використання служби внутрішнього аудиту як ефективного інструменту ідентифікації та управління ризиками. Також лектор висвітлила реальні практичні приклади з життя ефективної роботи служби внутрішнього аудиту в приватному та державному секторах, в тому числі, навела дані щодо зарубіжного досвіду.

Ірина Миколаївна Павлова є першим віце-президентом ВГО «Гільдія професійних внутрішніх аудиторів України», представником ВГО ГПВАУ у Громадській раді при Державній податковій службі України, у 2008-2012 рр. була членом Аудиторської палати України за квотою З’їзду аудиторів України.